vineri, 13 noiembrie 2015

Halloweenul American...

Cum s-a nascut Halloweenul

Acum aproximativ 2000 de ani celtii, localizati pe teritoriul ocupat astazi de Irlanda, Anglia si partea de nord a Frantei, sarbatoreau Samhain-ul sau trecerea la noul an, fix pe data de 1 noiembrie. Sarbatoarea semnifica sfarsitul verii si inceputul iernii si al intunericului. In noaptea de Samhain cerurile se deschideau iar spiritele paseau libere pe pamant. Preotii celtici si druizii se ajutau de prezenta spiritelor pentru a face predictii pentru anul care tocmai avea sa inceapa. Druzii aprindeau marele foc sacru, iar oamenii, care purtau costume simbolice croite din piei de animale, se strangeau in jurul lui incalzindu-se si aducand ofrande zeilor.
stonedruids
Atunci cand Imperiul Roman a ocupat majoritatea teritoriului celtic, doua sarbatori romane, Feralia – ziua mortilor, si Pomona – ziua Pomonei, zeita fructelor si a copacilor, s-au unit cu vechiul Samhain iar traditiile si obiceiurile au fost combinate.
Secole mai tarziu, odata cu raspandirea crestinismului, Papa Grigore al III lea (731-741) numeste 1 noiembrie ca fiind ziua oficiala a sfintilor si a crestinilor martiri. In jurul anului 1000 Ziua tuturor sfintilor (All-hallows sau All-hallowmas) devine prilej pentru crestini de a onora amintirea celor plecati din aceasta lume. Ritualurile practicate erau extrem de similare cu cele ale celtilor, vechi de aproximativ un mileniu. In cele din urma Ziua tututor sfintilor a devenit Halloween, asa cum il cunoastem astazi.

Ziua tuturor sfintilor in America

trick_or_treatTara care a facut Halloweenul o ciorba de costume, dovleci lampioane si povesti cu fantome este desigur America. Ziua tuturor sfintilor a ajuns in America odata cu primii colonisti britanici. Aici traditiile europene s-au amestecat cu cele ale populatiilor indigene si a rezultat Halloweenul american, atat de popular si azi. Americanii sarbatoreau Ziua tuturor sfintilor prin petreceri tematice, la care purtau costume, impartaseau povesti cu fantome si isi faceau unii altora mici farse rautacioase.
In a doua jumatate a secolului XIX, odata cu un nou val de imigranti britanici si irlandezi, popularitatea Halloweenului a crescut. Acum se naste celebra traditie de trick-or-treat, conform careia americanii costumati mergeau din casa in casa cerand mancare sau bani. In cazul in care gazda refuza sa le deschida, colindatorii il pedepseau printr-o farsa rautacioasa.
Noaptea de Halloween era de asemenea un moment prielnic pentru tinerele necasatorite care vroiau sa vada chipul ursitului. Acestea apelau la descantece stravechi care foloseau ata, coji de mere sau oglinzi. In secolul XX, Halloweenul a devenit mai mult o sarbatoare orientata catre copii si familie.

Traditii de Halloween

Atunci cand crestinii au preluat vechiul Samhain, au preferat sa ofere mancarea si bautura rezervate spiritelor, familiilor nevoiase. Acestia trebuiau in schimb sa se roage pentru rudele decedate ale bunilor samariteni. Mai tarziu, atunci cand Halloween a ajuns in special o sarbatoare orientata catre tineri si a copii, ofrandele au ajuns sa fie in special dulciuri.
Traditia costumelor, de care am vorbit mai sus, s-a nascut din superstitia conform careia spiritele pasesc printre cei vii in noaptea de 31 octombrie. Pentru a nu starni mania fantomelor, oamenii fie se inchideau in case lasand la poarta un cos cu mancare si bautura, fie se aventurau pe strazi dar purtand un costum. Astfel, credeau ca spiretele ii vor confunda cu unul dintre ei.
Astazi, Halloweenul a devenit mai mult un prilej de petrecere decat o sarbatoare a mortilor. Cu toate astea, in multe parti ale lumii oamenii isi aduc aminte originile Halloweenul si isi omagiaza mortii, aprinzand lampioane sau lumanari in memoria celor plecati dintre noi.
Si daca tot am vorbit de peterecere si buna dispozitie, irlandezii sunt innebuniti dupa Colcannon, un fel de mancare special gatit doar in noaptea de Halloween. Colcannon e un fel de budinca facuta din cartofi, napi si ceapa in care se ascund banuti. Cei care gasesc banutii au parte de mult noroc in noul an. De asemenea, in unele regiuni se ascunde si un inel in Colcannon, iar cel sau cea care avea sa il gaseasca se spune ca in anul care are sa vina isi va pune pirostriile.

Halloweenul! Povestea dovleacului american paraşutat în România


Vine Halloweenul! Povestea dovleacului american paraşutat în România 16
Halloween. O sărbătoare împrumutată se înrădăcinează şi în România, graţie marketingului şi influenţelor occidentale postrevoluţionare. Deşi preluată de la Unchiul Sam, la origine, ?Noaptea vrăjitoarelor? este o sărbătoare ancestrală celtă laică, menţionată pentru prima oară în jurul anului 800 î.Hr., care marca graniţa dintre vară şi iarnă, singurele anotimpuri cunoscute de celţi. Anul nou începea pentru ei la 1 noiembrie. Oamenii considerau că toate legile spaţiului şi timpului sunt suspendate în această noapte de trecere, permiţându-le spiritelor celor decedaţi în ultimul an să interacţioneze cu cei vii. Morţii caută trupuri pe care să le posede încă un an ? singura soluţie pentru o ?viaţă după moarte?. La graniţa dintre lumi, creaturi fioroase încearcă să prindă oameni sau măcar un animal (pisica neagră este preferată).
Celor vii nu le surâde experienţa aşa că, în noaptea de 31 octombrie, sătenii sting focul din vatră, casele lor se răcesc, devenind ?neospitaliere? pentru spiritele ce ar încerca să se ascundă înăuntru. Costumele şi paradele gălăgioase contribuie şi ele la alungarea eficientă a spiritelor, fricoase de fel. Ruguri sacre sunt aprinse în onoarea zeilor pe vârfuri de deal. Din acestea, sătenii iau cărbuni aprinşi care să reaprindă focul din vară după ce pericolul va fi fost trecut. Tăciunii sunt ascunşi într-un nap scobit şi cioplit cu feţe înfricoşătoare, exact ca dovleacul contemporan.

PUBLICITATE

Mai târziu, romanii adoptă sărbătoarea şi o dedică recoltei şi belşugului, onorând şi numele celor dispăruţi. Temporar, data de celebrare se schimbă: 21 februarie, la sfârşitul anului roman. Aşa cum au asimilat majoritatea sărbătorilor laice, creştinii, prin voinţa Papei Bonifaciu al IV-lea, o preiau în secolul VII, cu tot cu simbolurile înfricoşătoare, pe care de altfel le dezaprobă. Se străduiesc să înlocuiască spectacolul păgân pentru morţi. Nu reuşesc pe deplin niciodată ? proaspeţii credincioşi sunt prea ataşaţi de ele. Doar că mai-marii bisericii trebuie să rezolve prblema ?vrăjitoarei?, drept pentru care noul nume al manifestării este ?All Hallows? Eve?: ?ajunul zilei tuturor sfinţilor". Mai târziu, Papa Grigorie al III-lea schimbă din nou data manifestării, pentru 1 noiembrie. Catolicii, apoi şi luteranii, sărbătoresc în această zi toţi sfinţii din cer, cunoscuţi şi necunoscuţi.


Cum a fost Halloweenul American...!

Cum a fost Halloweenul american
A trecut Halloweenul american, una din cele mai populare şi masive sărbători de pe continent, dar şi întreaga planetă. Sute de milioane de oameni s-au costumat cât mai creativ pentru a petrece seara de vineri cât mai original. Mai jos vă prezentăm câteva statistici de anul acesta, doar de pe teritoriul SUA.
-          2/3 din americani vor fi cumpărat costume. Asta înseamnă peste 200 de milioane de oameni
-          Fiecare persoană a cheltuit aproape 80 de dolari, veniturile exacte în urma sărbătorii fiind de 7,4 miliarde de dolari. Asta înseamnă cam jumătate din bugetul Republicii Moldova
-          Peste 300 de milioane de dolari au fost cheltuiţi pentru costumele pentru patrupezi
-          Aproape 3 miliarde de dolari s-au cheltuit pentru dulciuri
Cu alte cuvinte, peste tot copii care se îmbracă în costume şi merg la tradiţionalul trick or treat. Fiecare casă, bancă, bar sau magazin a fost decorat cât mai înspăimântător posibil. În fiecare orăşel a avut loc câte cel puţin un concert sau concurs de costume, la care puteau fi înscrişi şi câini. Patrupezii, apropo, au fost majoritatea costumaţi în personaje din Star Wars.
Cu câteva zile înainte de Halloween puteai vedea pe stradă sau în maşini oameni îmbrăcaţi în Batmani, Vampiri sau Zombie. Imaginaţi-vă în noaptea de Halloween peste ce fel de oameni dădeau poliţiştii…
Totuşi, imediat seara, magazine specializate în vânzarea decoraţiilor pentru sărbători şi-au umplut rafturile cu tematica de Crăciun. Nici urmă de Halloween, doar Moş Crăciuni, ciorapi şi cadouri pentru noul an. Cum să mai spunem noi în Moldova că trăim din sărbătoare în sărbătoare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu