vineri, 13 noiembrie 2015

Halloweenul American...

Cum s-a nascut Halloweenul

Acum aproximativ 2000 de ani celtii, localizati pe teritoriul ocupat astazi de Irlanda, Anglia si partea de nord a Frantei, sarbatoreau Samhain-ul sau trecerea la noul an, fix pe data de 1 noiembrie. Sarbatoarea semnifica sfarsitul verii si inceputul iernii si al intunericului. In noaptea de Samhain cerurile se deschideau iar spiritele paseau libere pe pamant. Preotii celtici si druizii se ajutau de prezenta spiritelor pentru a face predictii pentru anul care tocmai avea sa inceapa. Druzii aprindeau marele foc sacru, iar oamenii, care purtau costume simbolice croite din piei de animale, se strangeau in jurul lui incalzindu-se si aducand ofrande zeilor.
stonedruids
Atunci cand Imperiul Roman a ocupat majoritatea teritoriului celtic, doua sarbatori romane, Feralia – ziua mortilor, si Pomona – ziua Pomonei, zeita fructelor si a copacilor, s-au unit cu vechiul Samhain iar traditiile si obiceiurile au fost combinate.
Secole mai tarziu, odata cu raspandirea crestinismului, Papa Grigore al III lea (731-741) numeste 1 noiembrie ca fiind ziua oficiala a sfintilor si a crestinilor martiri. In jurul anului 1000 Ziua tuturor sfintilor (All-hallows sau All-hallowmas) devine prilej pentru crestini de a onora amintirea celor plecati din aceasta lume. Ritualurile practicate erau extrem de similare cu cele ale celtilor, vechi de aproximativ un mileniu. In cele din urma Ziua tututor sfintilor a devenit Halloween, asa cum il cunoastem astazi.

Ziua tuturor sfintilor in America

trick_or_treatTara care a facut Halloweenul o ciorba de costume, dovleci lampioane si povesti cu fantome este desigur America. Ziua tuturor sfintilor a ajuns in America odata cu primii colonisti britanici. Aici traditiile europene s-au amestecat cu cele ale populatiilor indigene si a rezultat Halloweenul american, atat de popular si azi. Americanii sarbatoreau Ziua tuturor sfintilor prin petreceri tematice, la care purtau costume, impartaseau povesti cu fantome si isi faceau unii altora mici farse rautacioase.
In a doua jumatate a secolului XIX, odata cu un nou val de imigranti britanici si irlandezi, popularitatea Halloweenului a crescut. Acum se naste celebra traditie de trick-or-treat, conform careia americanii costumati mergeau din casa in casa cerand mancare sau bani. In cazul in care gazda refuza sa le deschida, colindatorii il pedepseau printr-o farsa rautacioasa.
Noaptea de Halloween era de asemenea un moment prielnic pentru tinerele necasatorite care vroiau sa vada chipul ursitului. Acestea apelau la descantece stravechi care foloseau ata, coji de mere sau oglinzi. In secolul XX, Halloweenul a devenit mai mult o sarbatoare orientata catre copii si familie.

Traditii de Halloween

Atunci cand crestinii au preluat vechiul Samhain, au preferat sa ofere mancarea si bautura rezervate spiritelor, familiilor nevoiase. Acestia trebuiau in schimb sa se roage pentru rudele decedate ale bunilor samariteni. Mai tarziu, atunci cand Halloween a ajuns in special o sarbatoare orientata catre tineri si a copii, ofrandele au ajuns sa fie in special dulciuri.
Traditia costumelor, de care am vorbit mai sus, s-a nascut din superstitia conform careia spiritele pasesc printre cei vii in noaptea de 31 octombrie. Pentru a nu starni mania fantomelor, oamenii fie se inchideau in case lasand la poarta un cos cu mancare si bautura, fie se aventurau pe strazi dar purtand un costum. Astfel, credeau ca spiretele ii vor confunda cu unul dintre ei.
Astazi, Halloweenul a devenit mai mult un prilej de petrecere decat o sarbatoare a mortilor. Cu toate astea, in multe parti ale lumii oamenii isi aduc aminte originile Halloweenul si isi omagiaza mortii, aprinzand lampioane sau lumanari in memoria celor plecati dintre noi.
Si daca tot am vorbit de peterecere si buna dispozitie, irlandezii sunt innebuniti dupa Colcannon, un fel de mancare special gatit doar in noaptea de Halloween. Colcannon e un fel de budinca facuta din cartofi, napi si ceapa in care se ascund banuti. Cei care gasesc banutii au parte de mult noroc in noul an. De asemenea, in unele regiuni se ascunde si un inel in Colcannon, iar cel sau cea care avea sa il gaseasca se spune ca in anul care are sa vina isi va pune pirostriile.

Halloweenul! Povestea dovleacului american paraşutat în România


Vine Halloweenul! Povestea dovleacului american paraşutat în România 16
Halloween. O sărbătoare împrumutată se înrădăcinează şi în România, graţie marketingului şi influenţelor occidentale postrevoluţionare. Deşi preluată de la Unchiul Sam, la origine, ?Noaptea vrăjitoarelor? este o sărbătoare ancestrală celtă laică, menţionată pentru prima oară în jurul anului 800 î.Hr., care marca graniţa dintre vară şi iarnă, singurele anotimpuri cunoscute de celţi. Anul nou începea pentru ei la 1 noiembrie. Oamenii considerau că toate legile spaţiului şi timpului sunt suspendate în această noapte de trecere, permiţându-le spiritelor celor decedaţi în ultimul an să interacţioneze cu cei vii. Morţii caută trupuri pe care să le posede încă un an ? singura soluţie pentru o ?viaţă după moarte?. La graniţa dintre lumi, creaturi fioroase încearcă să prindă oameni sau măcar un animal (pisica neagră este preferată).
Celor vii nu le surâde experienţa aşa că, în noaptea de 31 octombrie, sătenii sting focul din vatră, casele lor se răcesc, devenind ?neospitaliere? pentru spiritele ce ar încerca să se ascundă înăuntru. Costumele şi paradele gălăgioase contribuie şi ele la alungarea eficientă a spiritelor, fricoase de fel. Ruguri sacre sunt aprinse în onoarea zeilor pe vârfuri de deal. Din acestea, sătenii iau cărbuni aprinşi care să reaprindă focul din vară după ce pericolul va fi fost trecut. Tăciunii sunt ascunşi într-un nap scobit şi cioplit cu feţe înfricoşătoare, exact ca dovleacul contemporan.

PUBLICITATE

Mai târziu, romanii adoptă sărbătoarea şi o dedică recoltei şi belşugului, onorând şi numele celor dispăruţi. Temporar, data de celebrare se schimbă: 21 februarie, la sfârşitul anului roman. Aşa cum au asimilat majoritatea sărbătorilor laice, creştinii, prin voinţa Papei Bonifaciu al IV-lea, o preiau în secolul VII, cu tot cu simbolurile înfricoşătoare, pe care de altfel le dezaprobă. Se străduiesc să înlocuiască spectacolul păgân pentru morţi. Nu reuşesc pe deplin niciodată ? proaspeţii credincioşi sunt prea ataşaţi de ele. Doar că mai-marii bisericii trebuie să rezolve prblema ?vrăjitoarei?, drept pentru care noul nume al manifestării este ?All Hallows? Eve?: ?ajunul zilei tuturor sfinţilor". Mai târziu, Papa Grigorie al III-lea schimbă din nou data manifestării, pentru 1 noiembrie. Catolicii, apoi şi luteranii, sărbătoresc în această zi toţi sfinţii din cer, cunoscuţi şi necunoscuţi.


Cum a fost Halloweenul American...!

Cum a fost Halloweenul american
A trecut Halloweenul american, una din cele mai populare şi masive sărbători de pe continent, dar şi întreaga planetă. Sute de milioane de oameni s-au costumat cât mai creativ pentru a petrece seara de vineri cât mai original. Mai jos vă prezentăm câteva statistici de anul acesta, doar de pe teritoriul SUA.
-          2/3 din americani vor fi cumpărat costume. Asta înseamnă peste 200 de milioane de oameni
-          Fiecare persoană a cheltuit aproape 80 de dolari, veniturile exacte în urma sărbătorii fiind de 7,4 miliarde de dolari. Asta înseamnă cam jumătate din bugetul Republicii Moldova
-          Peste 300 de milioane de dolari au fost cheltuiţi pentru costumele pentru patrupezi
-          Aproape 3 miliarde de dolari s-au cheltuit pentru dulciuri
Cu alte cuvinte, peste tot copii care se îmbracă în costume şi merg la tradiţionalul trick or treat. Fiecare casă, bancă, bar sau magazin a fost decorat cât mai înspăimântător posibil. În fiecare orăşel a avut loc câte cel puţin un concert sau concurs de costume, la care puteau fi înscrişi şi câini. Patrupezii, apropo, au fost majoritatea costumaţi în personaje din Star Wars.
Cu câteva zile înainte de Halloween puteai vedea pe stradă sau în maşini oameni îmbrăcaţi în Batmani, Vampiri sau Zombie. Imaginaţi-vă în noaptea de Halloween peste ce fel de oameni dădeau poliţiştii…
Totuşi, imediat seara, magazine specializate în vânzarea decoraţiilor pentru sărbători şi-au umplut rafturile cu tematica de Crăciun. Nici urmă de Halloween, doar Moş Crăciuni, ciorapi şi cadouri pentru noul an. Cum să mai spunem noi în Moldova că trăim din sărbătoare în sărbătoare?

vineri, 23 octombrie 2015

25 Octombrie -Ziua armatei Romane

La 25 octombrie 1944, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, militarii Diviziei a 9-a Infanterie au eliberat, la Carei, ultima brazda de pamant romanesc aflata sub ocupatia hortista, incununand astfel lupta si jertfa zecilor de mii de combatanti pentru eliberarea Ardealului, lupta inceputa in noaptea de 23/24 august 1944 in Carpatii Orientali.
Armata romana a preluat controlul asupra teritoriului de 43.492 kmp, ocupat prin Dictatul de la Viena (1940), refacandu-se in partea de Vest adevaratele hotare de stat ale Romaniei.
Anul acesta, sărbătorirea Zilei Armatei Române a avut loc la Carei si s-a bucurat de prezenţa unui număr important de oficialităţi naţionale şi judeţene, oameni politici sau reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, printre care prim-ministrul României, Emil Boc, şi locţiitorul şefului Statului Major General, generalul locotenent Dan Ghica-Radu.S-au depus zeci de coroane in memoria eroilor.
Tot in 25 octombrie s-a nascut Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei in anul 1921, la Sinaia, fiul legitim al Regelui Carol al II-lea si al Reginei-mama Elena.

 
 Astfel s-a eliberat întreg teritoriul de 43492 kmp ocupat prin Dictatul de la Viena din 30 August 1940, refăcându-se în partea de vest hotarele de stat ale României. Armata Română a ţinut să elibereze ultimul loc ocupat din ţară drept omagiu zilei de naştere a regelui Mihai - 25 Octombrie 1944 - astfel ziua Majestăţii Sale (comandantul suprem) devenind Ziua Armatei. 

REŞIŢA – Municipiul de pe Bârzava va marca, în 25 octombrie, Ziua Armatei Române şi 150 de ani de la înfiinţarea ministerului de resort.Armata isi deschide portile

vineri, 9 octombrie 2015

5 Octombrie Ziua Educatiei

5 octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei

În 1994, UNESCO a inaugurat prima ZI MONDIALĂ A EDUCATORILOR, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări, denumirea ei fiind World Teachers’ Day în engleză sau Journée Mondiale des Enseignants în franceză. În mai multe țări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârșitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare.
De ce o zi consacrată cadrelor didactice – educatori, învăţători sau profesori?
Pentru că ei contribuie în mod esenţial la dezvoltarea unei ţări, asigurând transmiterea de cunoştinţe. Ei joacă, de asemenea, un rol civic de mare importanţă, contribuind la păstrarea coeziunii sociale. UNESCO a creat această zi pentru a atrage atenţia anumitor guverne asupra condiţiilor rele de muncă în care cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea, asupra salariilor mici ale acestora.





 




 





vineri, 2 octombrie 2015

Scoala Gimnaziala ,,Vasile Lucaciu,, Carei

Şcoala cu clasele I-VIII ,, Vasile Lucaciu" din Carei  a fost la început Şcoală Civilă Maghiară de Stat care s-a transformat în anul 1919 în Gimnaziu Românesc de Stat. La 1 septembrie 1923 ia naştere Liceul ,, Vasile Lucaiu" pe frontispiciul căruia este aşezat numele marelui patriot Vasile Lucaciu ca o recunoaştere a meritelor sale în afirmarea identităţii naţionale. Începând cu anul şcolar 1929-1930 s-a înfiinţat secţia germană.
Acestă instituţie de învăţământ a reprezentat o şansă pentru întreaga zonă Carei în şcolarizarea copiilor la nivel liceal şi trecerea  unora spre învaţământul superior, unii dintre absolvenţi devenind personalităţi ale culturii româneşti.
În anul 1948, în urma Reformei Învăţamântului, procesul instructiv-educativ este reorganizat şi ia fiinţă Şcoala Medie Mixtă. La 1 septembrie 1962 Liceul ,,Vasile Lucaciu" se transformă în Şcoală Generală Nr.2 cu predare în limba română şi limba maghiară. Şcoala era încadrată cu 50 de profesori care asigurau procesul instructiv-educatic pentru 570 elevi organizaţi în 21 de clase. În 1993 prin Hotărâre ministerială şcoala primeşte din nou numele marelui patriot numindu-se Şcoala cu clasele I-VIII ,, Vasile Lucaciu" Carei, nume care ne onorează.




 Amplasarea clădirii – în centrul oraşului Carei, pe Str. Vasile Lucaciu nr. 16Anul înfiinţării instituţiei - 1908 – Şcoală civilă

Modificări intervenite în timp :
1923 – Liceul ,,Vasile Lucaciu”
1948 – Şcoala Medie Mixtă
1962 – Şcoală Generală cu clasele I – VIII Nr.2
1994 – Şcoala cu clasele I – VIII ,,Vasile Lucaciu”

2012 – Şcoala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu”




    Clădirea A – principală – are două nivele şi cuprinde săli de clasă, laboratoare, direcţiune, secretariat, cabinete , sala festivă, CDI.

    Clădirea B – secundară – cuprinde : sala de sport, 2 vestiare, atelier de întreţinere.
    
    La început a fost Şcoală Civilă Maghiară de Stat care s-a transformat în anul 1919 în Gimnaziu Românesc de Stat. La 1 septembrie 1923 ia naştere Liceul „ Vasile Lucaciu” pe frontispiciul căruia este aşezat numele marelui patriot Vasile Lucaciu ca o recunoaştere a meritelor sale în afirmarea identităţii naţionale. Începând cu anul şcolar 1929-1930 s-a înfiinţat secţia germană.
     Această instituţie de învăţământ a reprezentat o şansă pentru întreaga zonă Carei în şcolarizarea copiilor la nivel liceal şi asigurarea unora în învăţământul superior, unii dintre absolvenţi devenind personalităţi ale culturii româneşti. În anul 1948, în urma Reformei Învăţământului, procesul instructiv-educativ este reorganizat şi ia fiinţă Şcoala Medie Mixtă.
  
      La 1 septembrie 1962 Liceul „ Vasile Lucaciu” se transformă în Şcoala Generală Nr. 2 cu predare în limba română şi limba maghiară având 50 de angajaţi, 570 elevi organizaţi în 21 de clase. În 1993 şcoala reia numele marelui patriot numindu-se : Şcoala cu clasele I-VIII „ Vasile Lucaciu” Carei.
Specificul şcolii : Instruirea, îndrumarea şi educarea elevilor în limba română, maghiară
Prezentarea şcolii :
    
    Resurse umane :46 învăţătoare şi profesori, 517 elevi la zi , 14 învăţătoare din care o învăţătoare este suplinitor calificat, 12 au grad didactic I, una cu gradul II şi una cu definitivat;14 clase primare din care 9 secţia română şi 5 secţia maghiară, 30 profesori titulari

    b)  Resurse materiale: 30 săli de clasă amenajate pentru buna desfăşurare a activităţilor, 1 laborator fizică-chimie, 1 laborator-biologie, 5 cabinete, 1 sală de sport, 1 sală festivă, 1 bibliotecă cu 13.500 volume de cărţi, CDI, 1 laborator AEL, sala de servirea mesei;

    c) Oferta educaţională. Asigurarea calităţii în actul educaţional. Armonizarea ofertei de formare cu nevoile de formare. Valorificarea şi valorizarea resurselor existente. Dezvoltarea parteneriatelor instituţionale, comunitare.
   
    d)  Disciplinele opţionale: sunt variate şi în funcţie de opţiunea elevilor. Astfel, la clasele primare există opţionalele: Have Fun with English; Minihandbal, Educaţie economică iar la clasele gimnaziale predominant este interesul pentru utilizarea calculatorului, existând un opţional Prietenul meu, calculatorul, aprofundarea limbii engleze, Sunetul muzicii.

    e) Activităţi extracuriculare: sunt menite să ofere elevilor oportunităţi multiple de recreere, să le dezvolte spiritul de competiţie, să le valorifice potenţialul intelectual şi aptitudinile, să le stimuleze imaginaţia, creativitatea şi iniţiativa. Semestrial se organizează câte o excursie pe clasă, diferite concursuri sportive, comemorăm evenimente istorice.


    g) Parteneriate cu Şcoala Gimnazială ,,Dr. Vasile Lucaciu” Satu Mare,  Şcoala “ Octavian Goga” Satu Mare, Şcoala “ Ion Creangă” Satu Mare, Şcoala “ Lucian Blaga” Satu Mare Şcoala cu clasele I-VIII Tăşnad, Şcoala cu clasele I-VIII “ Mihai Viteazul” Galaţi, Clubul elevilor, Casa de Cultură, Poliţia Municipiului Carei, Şcoala “ Iuliu Maniu” Zalău,Grădinița P.P. ,, Mihai Eminescu,, Tg. - Jiu,Școala Gimnazială ,, Nichita Stănescu,, Baia Mare


    h) Proiecte. Reabilitarea acoperişului, reabilitarea vestiarelor şi a grupurilor sanitare ale sălii de sport.

ABRUDEAN ADELAIDA - LB. ROMÂNĂ
BALLA LORANT - LB. MAGHIARĂ
BELTEKI ELISABETA - BIOLOGIE
BENEA ALINA - LB. FRANCEZĂ
BLIDERAN FLORICA - INSTITUTOR
BOBOTAN ANDREI - ED. FIZICĂ
BORNA VICTOR - ED. FIZICĂ
BUCS ISTVAN TAMAS - GEOGRAFIE
BUTEAN MARIA - INSTITUTOR
CHIOREAN VASILE - MATEMATICĂ
CSIZMA HAJNALKA - LB. MAGHIARĂ
FILEP CORINA - DESEN
FOGEL ANA- ÎNVĂȚĂTOR
FOGAROȘI RODICA - INSTITUTOR
GINDELE GIZELLA- INVĂȚĂTOR
GYETKO MARTA - CHIMIE / FIZICĂ
GABOR ANGELA - RELIGIE
GORGAN ANGELA - INSTITUTOR
GRAZ GABRIELA- LB. ROMÂNĂ
HAM ILDIKO - INSTITUTOR
IEDERAN FLORICA- ÎNVĂȚĂTOR
IOAN NICOLETA - ISTORIE
KAJO ENIKO - ÎNVĂȚĂTOR
KOLLO ANGELA - ÎNVĂȚĂTOR
KOVALCSIK NOEMI - RELIGIE
KOVACS MONIKA - INSTITUTOR
LAZĂR GABRIELA DOINA - INSTITUTOR
LIKKER ERIKA- RELIGIE
LUDESCHER ANAMARIA - ED. MUZICALĂ
MARTIN INGRID- LB. GERMANĂ
MĂRCUȘ JOHANNA - DOCUMENTARIST
MOCAN NICOLETA FLORICA - LB. ROMÂNĂ
MOCANU TOMȘA CRINA - LB.ENGLEZĂ
MOCANU LOREDANA ALINA - GEOGRAFIE
MOTIȘAN RODICA- INSTITUTOR
OLEA TRAIANA MIORIȚA - ED . TEHNOLOGICĂ / INFORMATICĂ
PAȘCU MARCELA - INSTITUTOR
PFEIFER ANDREEA - LB. ENGLEZĂ
POP RODICA FLORICA - INSTITUTOR
RUS ALINA - INSTITUTOR
SCHRADI ERIKA - BIOLOGIE
SCUBLI SANDA - LB. ENGLEZĂ
ȘINCA CORINA - INSTITUTOR
ȘTIRBU ERIKA - MATEMATICĂ
SUTH RENATA - INSTITUTOR
TOTH ENIKO - INSTITUTOR
TOTH SANDOR - LB. ENGLEZA
TOROK JANETA - CONSILIER
ZURIK MONIKA - INVĂȚĂTOR


 




vineri, 25 septembrie 2015

Reguli de protectia muncii , la laboratorul de informatica...

 

Fiecare elev al clasei a VIII, din anul şcolar 2015/2016, la Şcoala,Gimnaziala"Vasile Lucaciu"nr 2 conform tabelului de pe verso, a fost instruit cu privire la normele de securitate şi protecţie a muncii, pentru buna desfăşurare şi în condiţii de siguranţă, a orelor înlaboratorul de informatică.Am luat la cunoştinţă de următoarele norme:
Prizele electrice si toate aparatura din laborator sunt alimentate
la 220 V,tensiune, care prin electrocutare, pune viata in pericol !
Accesul şi desfăşurarea activităţii în laborator se face numai subsupravegherea profesorului. Intrarea elevilor se face în ordine fără a crea busculade.
Nu
se iniţiază nici un fel de joc.
Nu
se realizează nici un fel de activitate în afara celor precizate de cadruldidactic.
Nu
se umblă la prize decât la indicaţia profesorului;
nu
se trage de cablurilecare alimentează calculatoarele;
nu
se deconectează de la prize nici un aparat.
Nu
se schimbă componentele calculatoarelor între ele (mouse, tastatură,monitor, cabluri etc) ;
Nu
se calcă cablurile electrice cu piciorul scaunului. Piciorul scaunului estemetalic şi uneori există riscul să taie cablul prelungitorului.
Nu
se distruge şi nu se murdăreşte aparatura, mesele, scaunele şi pereţii dinlaborator.
 Nu este permisă aducerea de dischete, cd-uri, dvd-uri, stick-uri în laborator (doar la solicitarea anterioară a profesorului) şi
sub nici o formă
nu se introduc încalculator.
Nu
este permisă instalarea de programe software.
Nu
se pun burete şi creta lângă calculatoare, sau pe catedră.
Nu
este permisă aglomerarea elevilor în jurul PC-urilor.
Nu
este permisă intrarea persoanelor străine în laborator.
Nu
este permis elevilor să consume mâncare, apă sau băuturi răcoritoare înlaboratorul de informatică, pentru prevenirea unor accidente (scurtcircuit,deteriorare calculatoare).
Nu
este permis elevilor să apese cu brutalitate pe tastatură, să atingă ecranulmonitorului cu degetele, să zgârie carcasa unităţii centrale sau monitorul.
Elevilor le este cu desăvârşire
interzis
să desfacă unitatea centrală, mouse-ul, tastatura, monitorul.
După terminarea orei laboratorul va fi lăsat în perfectă ordine şi curăţenie;elevii vor fi direct răspunzători de deficienţele semnalate la începutul următoareiactivităţi didactice care se desfăşoară în laborator.
Nerespectarea acestor reguli atrage după sine producerea de accidente decare elevii sunt direct răspunzători. Elevii răspund material, precum şi moral în faţaconsiliului profesoral al clasei pentru stricăciunile cauzate.
Data efectuării instructajului,………………………………  Numele şi semnătura instructorului,
 
………………………………………..
 
TABEL NOMINAL AL CLASEI a A VIII a.
Nr.Crt.Nume si prenume elev(se completează de tipar )Semnătura elevului
123456789101112131415161718192021222324252627282930

Bun venit pe blogul meu ...!

Buna! Ma numesc iasmina,am 14 ani si imi place pictura